Fötterna är en av de mest utsatta delarna på kroppen eftersom de dagligen utsätts för tryck och slitage från promenader. Ungefär fyra procent av svenska befolkningen har diabetes och för dem är det extra viktigt att sköta om sina fötter för att undvika uppkomsten av sår. Strumpor för diabetiker (diabetesstrumpor) och kompressionsstrumpor är utmärkta produkter för att förhindra sårbildning, men hur skiljer sig produkterna från varandra? Innan man kan börja jämföra så är det bra att känna till hur diabetes kan påverka fötterna.

Diabetesfotsår

Diabetesfotsår är vanligt förekommande hos de som har diabetes sen flera år tillbaka. Att välja rätt skor eller strumpor kan därför vara avgörande för hälsan och en fungerande vardag. Ett annat sätt att minska risken för diabetesfotsår är blodsockerreglering – en metod som genomgått stor utveckling under senare år.

Det kan vara enormt komplicerat att behandla diabetesfotsår och ofta kräver expertkunskap inom området. Behandlingsmetoderna fokuserar bland annat på att öka blodcirkulationen i fötterna, behandla eventuell infektion, samt begränsa onormal tryckbelastning från nervskada eller begränsad rörlighet i lederna. Man kan säga att diabetesfotsår är en av de mest oroväckande komplikationerna med diabetes, som i värsta fall kan leda till amputation. Men idag tack vare en fungerande diabetesvård och utbildning om diabetes går dessa komplikationer oftast att förhindra.

Skillnaden mellan diabetesstrumpor och kompressionstrumpor

Idag finns det en uppsjö av kompressionsstrumpor på marknaden i olika klasser, men hur skiljer de sig egentligen från diabetesstrumpor? Det som är speciellt med strumpor för diabetiker är att de har en hög bomullsandel och helst inga sömmar. Till och med väldigt små sömmar kan orsaka tryckpunkter på fötterna, som hos diabetiker kan utvecklas till allvarliga sår.

Diabetesstrumpor som Juzo Sensitive uppfyller alla dessa krav och är särskilt lämpade för diabetiker och reumatiker. De är tillverkade av bomull med en elastisk strumphals utan gummi och en sömlös tådel för att förhindra tryckpunkter.

Genom att använda diabetesstrumpor i förebyggande syfte kan man förhindra uppkomsten av sår på fötterna. På så sätt undviker man också skyhöga behandlingskostnader som ofta är associerade till diabetesfotsår. En svensk studie har visat att behandlingen av ett sådant sår brukar kosta upp mot 185 000 kronor.