Det finns egentligen inga speciella stödstrumpor för gravida. Det handlar om att välja en produkt som har bra passform och är skön att ha på sig. Graviditeten påverkar kroppens hormonbalans. Det ger upphov till besvärliga förändringar under en begränsad period. Benen svullnar ofta upp på grund av att belastningen ökar i takt med att magen växer. Det är just då stödstrumpor med kompression rekommenderas.

Hur påverkar graviditeten benen?

I början av graviditeten brukar blodtrycket normalt sett sjunka. Om man har lågt blodtryck sedan tidigare är det vanligt att känna sig yr och svimfärdig. Det kan också bli svårt att stå upp under längre perioder. Man behöver då planera sitt liv för att undvika dessa situationer. Lågt blodtryck kan också påverka om man reser sig hastigt. I vissa fall kan det bli så lågt att personen svimmar. Därför är det viktigt att gå och kontrollera blodtrycket kontinuerligt hos en barnmorska.

Blodkärlen som för tillbaka blodet till hjärtat (venerna) vidgas när musklerna i blodkärlen slappnar av. När man är gravid kan blodkärlen som sitter ytligt under huden bli extra tydliga. En del kvinnor får hemorrojder eller åderbråck. De som får det brukar dock bli mycket bättre efter graviditeten och för vissa försvinner det helt och hållet.

Stödstrumpor för gravida vid svullnad

Ett vanligt problem när man är gravid är att benen kan svullna upp under dagen. Det är vanligt att benen och fötterna svullnar upp desto tyngre man blir. För att minska svullnaden kan den som är gravid använda stödstrumpor. Om benen svullnar under dagen kan det vara bra att sätta på stödstrumporna redan innan man kliver ur sängen på morgonen. Man bör då också använda dem under hela dagen. Det kan också vara bra att försöka lägga upp benen högt när man vilar för att på så sätt minska svullnaden. När det är varmt på sommaren brukar svullnaden oftast förvärras. En lösning på det problemet kan vara att bada eller stå på benen i vatten. Vattentrycket motverkar svullnaden genom att vätskan i de svullna vävnaderna pressas tillbaka in i blodomloppet. Läs också vår guide kring hur man bäst tar på sig sina stödstrumpor.

Vilka stödstrumpor rekommenderas?

Det finns många modeller att köpa på marknaden. Därför är det rekommenderat att välja strumpor med en bra passform. Om strumporna har rätt kompressionsklass spelar det ingen roll om de är tillverkade i nylon eller bomull. Juzo Light Line nylon och Light Line bomull är två modeller som rekommenderas av läkare. Företaget bakom strumporna heter Juzo och har tillverkat medicinska kompressionsprodukter sedan 1912. De har lyckats ta fram kompressionsstrumpor med en väldigt god passform.