Stödstrumpor och kompressionsstrumpor är speciellt framtagna för att öka blodcirkulationen i benen. Ben med svullnad och värk känns piggare tack vare strumpornas kompression. De både avlastar och aktiverar musklerna i benen. Att använda stödstrumpor är en väl dokumenterad och beprövad metod som lämpar sig till flera olika ändamål, exempelvis på jobbet, flyg, resor eller när man tränar. Pålsboda Vårdcentral har ett brett sortiment av strumpor och kompressionsprodukter i unisex, dvs för både herr och dam.

Kompressionsprodukter

Kompressionsprodukter används gärna som effektiv behandling mot svullnader. De kan bland annat användas vid generella svullnader eller när man skadat sig. De kan också hjälpa patienter vid med reumatiska sjukdommar som artros. Pålsboda Vårdcentral har kompressionsprodukter från Juzo. De utvecklar medicinska hjälpmedel som hjälper patienterna under hela behandlingstiden – med utgångspunkt från lång erfarenhet och ett stort engagemang.

JuzoFlex Malleo Xtra
JuzoFlex Malleo Xtra fotledsstöd med silikon

Hur fungerar stödstrumpor?

Stödstrumpor och kompressionsstrumpor är utvecklade för att förbättra blodcirkulationen och motverka svullnader i benen samt motverka risken att få bensår.

De fördelar trycket i underbenen och stimulerar återflödet av det syrefattiga blodet (venösa) till hjärtat. På så sätt motverkas skador som bland annat åderbrock, blodproppar och läckande klaffar. Stödstrumpor kan även motverka eksem på anklarna.

Vissa situationer kan ge ett försämrat återflöde av blodet till hjärtat. Det är bland annat långvarigt sittande, långvarigt stående, graviditet och övervikt som kan ha negativ inverkan på blodflödet.

Vilka bör använda stödstrumpor?

Stödstrumpor hjälper i alla åldrar, framförallt hos personer med stillastående och sittande arbeten. I princip alla kan vara i behov av ett par stödstrumpor.

Det kan vara personer som vars jobb innebär mycket stillasittande / stillastående, bland annat butiksjobb och kontorsarbeten. Stödstrumpor kan också vara en stor avlastning för personer som utför frekventa långresor där det blir mycket stillasittande.

På senare tid har även kompressionsstrumpor blivit populära inom idrott och används flitigt vid belastning av musklerna i underbenen. Det rör sig om sporter som bland annat långdistanslöpning, längdskidåkning och cykling.

Hur tar man enklast på sig stödstrumpor?

Det är inte alltid så enkelt att ta på sig stödstrumpor. Det är inte bara att välja en storlek större eftersom strumporna är designade att ge ett optimalt tryck på benet. Vi har skapat en guide som beskriver hur du enkelt tar på dig dina strumpor.

Stödstrumpor
Juzo stödstrumpor

Varför finns det olika kompressionsklasser?

Stödstrumpor och kompressionsstrumpor är indelade i olika kompressionsklasser beroende på vilket tryck som ges över benet och ankeln enligt en europeisk standard. De mäts normalt i millimeter kvicksilverpelare mmHg. Nedanför presenteras en sammanställning av de vanligaste kompressionsklasserna.

Kompressionsklass 1
Tillför en lätt kompression mellan 15-21 mm Hg. Denna kompressionsklass bör användas vid trötthetssymptom, svullnad och problem med venernas återflöde. Strumporna ger en märkbar avlastning och aktiverar musklerna i benen. De minskar också risken för proppar i benen efter en operation och kan förebygga sjukdomar som åderbråck.

Kompressionsklass 2
Strumpor med kompressionsklass 2 även kallade medicinska stödstrumpor, ger ett större tryck över benen på 23-32 mm Hg. De ordineras av sjukvårdspersonal och bör bland annat användas vid svårare symtom av trötthet i benen, venösa bensår, venös insufficiens och lymfödembehandling.

Kompressionsklass 3 och 4
Ger båda högt tryck på benen med 34-46 mm Hg respektive 49 mm Hg kompression.