Att ta på sig sina stödstrumpor är inte alltid enkelt. Därför kan det vara bra att få lite tips på hur man underlättar själva påtagningsprocessen. Eftersom stödstrumporna är utformade för att ge ett optimalt tryck på benet så kan man INTE bara välja en storlek större för att göra påtagningen enklare. Detta är inte en lösning på problemet eftersom storleken är avgörande för strumpornas funktion.

Använd påtagningshjälpmedel

Idag finns det väl anpassade påtagningshjälpmedel att använda. Det absolut enklaste och mest prisvärda hjälpmedlet är att använda sig av gummihandskar. Dessa är specialanpassade och optimerade för att man ska kunna ta på sig stödstrumporna själv. Det går till så att man först trär strumpan över foten och sedan drar med handskarna längst strumpan över benet så att den gradvis förflyttar sig uppåt. Denna rörelse repeteras tills dess att strumpan kommit på plats. Det är dock viktigt att man undviker att dubbelvika den övre kanten på strumporna, eftersom detta skapar ett felaktigt tryck på benet.

Det finns också särskilda ”Strumppådragare” som man kan köpa för att förenkla processen. Dessa finns ofta tillgängliga i mjuk form för att enkelt kunna tas med eller som fast ställningar på golvet. Strumppådragarna gör så att användaren lätt kan trampa i foten i strumpan istället för att dra på dem med händerna.

Ta hjälp av någon

Om man har väldigt svårt på egen hand att ta på sig sina stödstrumpor är det allra enklast att ta hjälp av någon nära. Videon nedanför demonstrerar hur man hjälper någon med att ta på sig sina stödstrumpor.